Güzeltepe Mah. Ahmet Rasim Sok. 18/2, Çankaya/ANKARA

Yük ve Stres Testi Nedir? Neden Yapılır?

Yük ve Stres Testi Nedir? Neden Yapılır?

Yük ve stres testi, yazılım ve performans testleridir. Bu iki testte de uygulamanın nasıl sonuç verdiğini gözlemlemek için simülasyon yapılmaktadır. Yük ve stres testi birbirlerinden farklı amaçlar için kullanılmaktadır.

Yük ve stres testi arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklardan yazımızın devamında bahsedeceğiz.

Yük ve Stres Testi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yük ve stres testi tanımlarından bahsedelim.

Yük testi, bir sistem ile ilgili yazılım uygulamalarının performansını gerçek hayat koşullarını uygulayarak gerçekleştirilen performans testi türüdür. Yük testinde bulunan yük eşiği, bir kırılma testidir.

Stres testi, sistemin güvenilirliğini ve kararlı yapısını test ederek doğrulayan yazılım testidir. Ağır koşullar altında sistemin hata oranını ve sağlamlığını saptamakta kullanılır. Stres testinde yük limiti kırılma eşiğinin üzerindedir.

Yük ve stres testi arasındaki farklardan biri yük testinin web sitesinde ya da herhangi bir uygulamada gerçek kullanıcının yükünün simüle edilmesini sağlayan süreç olması, stres testinin ise sistemdeki sağlamlığını ve kararlılığını ortaya çıkaran bir test olmasıdır.

Yük ve stres testi arasındaki farklardan bir diğeri, yük testinin yüksek yükler ve normal yükler esnasında uygulamanın davranışını kontrol etmesi, stres testinin ise fonksiyonel bir test sistemi olmamasıdır.

Yük ve stres testi arasındaki farklardan üçüncüsü, yük testlerinin geliştirme projesinin tamamlanması aşamasında uygulanması, stres testinin ise varsayıma dayalı olan senaryoların kontrol edilmesini sağlayan otomatik olarak oluşturulan simülasyon şeklini kullanmasıdır.

Yük ve Stres Testi Kullanım Yöntemleri

Yük testi ve stres testi uygulamalarında yük testi, herhangi bir web sitesi içindeki ya da uygulamasındaki gerçek ortamda gerçekleşebilecek yükün simüle edilmesi ile gerçekleştirilir. Stres testi, uygulamanın gerçekleştiği sistemin sağlamlığının ve kararlılığının belirlenmesinde kullanılan bir yöntemdir.

Web tabanlı uygulamalar, işlemci – sunucu için, kullanıcıların beklentilerinin karşılandığından emin olunması için yük testi kullanılmaktadır. Web sitesinde aşırı yük altında beklenmedik olayların karşılaşılabilmesi durumunda yapılabileceklerin saptanması için stres testi kullanılmaktadır.

Yük ve stres testi uygulamasında yük testi yapılırken, yük sınırı kırılma eşiği olarak bilinmektedir. Stres testinde ise yük sınırının kırılma eşiğinin üzerinde olması gerektiği bilinmektedir.

ETİKETLER:
Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Bizi Arayın!